donderdag 8 maart 2012

Aardlekschakelaar veroorzaakt storing

Bij binnenkomst deze morgen op school werd ik direct aangesproken door diverse mensen. De telefoon werkte niet meer en enkele laptops werkte ook niet meer naar behoren. Vooral waren er veel problemen met internet. Na rondvraag bleek dat er gisteren onderhoud was gepleegd aan het stroomnet en daarbij was de aardlekschakelaar uitgeschakeld.
Deze informatie maakte het zoeken van het probleem en dus ook het oplossen ervan eenvoudiger. Inderdaad, zoals ik al vermoedde, hadden de telefooncentrale en de server beide een klap gekregen door het niet juist uitschakelen van beide systemen.
Na enige resetpogingen van de telefooncentrale had ik de telefoonlijnen weer werkend en waren we voor de buitenwereld weer bereikbaar. Ook de server leek op het eerste gezicht in orde te zijn. Maar toch voor de zekerheid contact gezocht met SKOOL-Automatisering om de server te laten controleren. Dit bleek niet voor niets. De server draaide goed op het onderdeel na welke de internetverbinding over alle werkstations verdeeld. Ook dit probleem was middels een eenvoudige reset opgelost en kon iedereen nog voor de aanvang van de lessen zorgeloos van alle systemen gebruik maken.