vrijdag 30 mei 2008

Apple Ipod Touch in het onderwijs?

Vandaag in Zoetermeer een bijeenkomst bijgewoond georganiseerd door Kennisnet met als onderwerp: Wifi enabled handheld multimedia devices toegespitst op de Apple Ipod Touch. Aanwezig bij deze bijeenkomst waren onder andere redacteuren van School-TV-NOT, vertegenwoordigers uit de ICT-kring: Domstad Utrecht, ICT-kring Arnhem, de Rijdende School, een aantal ICT-ondersteunende bedrijven, medewerkers van Kennisnet en leden uit het Innovatieteam: Innoveertig. Tijdens de bijeenkomst hield een medewerker van Apple een presentatie over alle mogelijkheden van de Apple Ipod Touch. Een mooi multimedia device met multi-touch mogelijkheden en geheel transparant met andere Apple produkten. Na de presentatie volgde een brainstorm-sessie waarin mensen op zoek gingen naar de toepasbaarheid van de Ipod Touch in het onderwijs. Enkele punten voortkomend uit de brainstormsessie is dat de Ipod Touch een eenzijdig medium is. De leerling kan informatie zoeken, documenten lezen maar minder goed iets produceren op de Ipod Touch.
Daarnaast was een veel gehoorde opmerking het ontbreken van een content voor de Ipod Touch. Ook het niet kunnen gebruiken van Flash werd als nadeel gezien. Als grote voordelen worden gezien de mogelijkheden van het bieden van onderwijs op maat voor iedere leerling, grote gebruiksvriendelijkheid door de multi-touch functie, de volwaardige browser t.o.v. de afgeklede browser in Windows Mobile, mogelijkheden voor gebruik van video en Podcast, de relatief lage aanschafkosten t.o.v. meerdere pc's in een groep en het handzame formaat.
Uit de brainstormsessie ontstonden diverse ideeën die het lonen verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden en de toepasbaarheid. Deze ideeën zullen verder onderzocht worden door o.a. Innoveertig en Kennisnet.
Het verslag en de presentatie van de bijeenkomst zijn hier te downloaden.